Wedstrijdclassificatie Special Needs judoka

Aangezien niet elke judoka even sterk of even bedreven is en de beperkingen van diverse SN-judoka behoorlijk van elkaar kunnen verschillen, is er een classificatiesysteem in het leven geroepen dat SN-judoka in staat stelt om op gelijke voet met elkaar competitie (shiai) te bedrijven.
Let wel: Dit is geen classificatie voor het bedrijven van kata.
Dit systeem is uitvoerig beschreven in handleidingen die regelmatig up-to-date worden gehouden.

De SNJF classificatie voor judoka’s met een beperking is uniek in de wereld. De officiële naam is het Functioneel Classificatie Systeem (FCS). Het is een eenvoudige maar krachtige manier van indelen waarbij iedereen mag en kan meedoen. Wereldwijd wordt dit systeem in vele landen toegepast.

Tot nu toe is de trainer, coach en/of leraar verantwoordelijk voor de niveau inschrijving van de judoka en dit werkt tot 99% zeker, want het is niet moeilijk een judoka te classificeren op judovaardigheden: Het gaat namelijk niet om de hoeveelheid technieken die iemand beheerst, maar hoe de uitvoering van een techniek is en hoe toepasselijk deze is in een gegeven situatie. Ook het intelligentievermogen heeft hier niet veel mee te maken.

Waar we naar kijken is:

  • Kracht met snelheid/versnelling
  • Actie/reactievermogen
  • Mentaliteit/vechtlust (de wil om te winnen)
  • Judo feeling (judo is geen trucjes leren maar beleving)

Niveaus

Niveau 1 vertegenwoordigt een judoka die in staat is om een shiai, oftewel een reguliere wedstrijd, aan te gaan met een judoka van regulier wedstrijdniveau. Deze judoka is buitengewoon snel en krachtig, en beschikt over een instinctief uitmuntend reactievermogen. Bovendien heeft hij een sterk judo-instinct met een goed begrip van strategie en tactiek. Deze judoka’s ervaren minimale beperkingen, en volgen vaak regulier onderwijs. Over het algemeen omvat deze groep sociaal- of licht lichamelijk beperkte judoka’s, judoka’s met een visuele of auditieve beperking, en af en toe een judoka met een verstandelijke beperking die het niveau 2 ontstegen is. De wil om te winnen is nadrukkelijk aanwezig.

Niveau 2 vertegenwoordigt een judoka die in staat is om randori, informele judo-oefeningen, te doen met een recreatieve judoka van regulier niveau. Deze judoka is redelijk snel en krachtig, maar vertoont vaak een iets te late reactie. Hoewel hij een goed reactievermogen heeft, ontbreekt het hem meestal aan directheid in zijn reacties. Deze judoka heeft wel een goed gevoel voor judo, maar mist vaak een strategische benadering. Deze judoka heeft een sterke wil om te winnen.

Niveau 3 beschrijft een judoka die informele randori kan hebben met een recreatieve judoka van regulier niveau. Deze judoka is redelijk snel en krachtig, en heeft een redelijk reactievermogen, maar is vrijwel altijd te laat met reageren. Het is opvallend dat dit type judoka tijdens een wedstrijd vaak terugvalt op het herhalen van steeds dezelfde techniek. Hoewel hij een redelijk judo-instinct heeft, ontbreekt het hem aan een duidelijke strategie.

Niveau 4 beschrijft een judoka die in staat is om speels te stoeien met een andere judoka van hetzelfde niveau. Hij heeft een uiterst traag reactievermogen en een matig gevoel voor judo. De enige tactiek die vaak wordt toegepast, is het naar de grond brengen en een houdgreep proberen tot stand te brengen. Het concept “winnen” is voor deze judoka moeilijk te begrijpen, alsmede hoe dit doel te bereiken.

Niveau 5 beschrijft een persoon die onder begeleiding speels kan stoeien met een andere judoka van hetzelfde niveau. Deze judoka’s zijn over het algemeen erg passief en reageren extreem traag. Ze hebben voortdurend aanmoediging nodig om in actie te komen. Wanneer ze eenmaal in een houdgreep terecht komen, duurt het lang voordat ze reageren om zichzelf te bevrijden. Over het algemeen hebben deze judoka’s praktisch geen gevoel voor judo. De wil om te winnen is vrijwel afwezig.

De classificatie hierboven is expliciet niet bedoeld als promotiesysteem. Het gebeurt soms dat een judoka (vaak nadat de puberteit voorbij is) een hoger niveau bereikt, maar dit is zeldzaam. Ook kan het voorkomen dat oudere judoka een niveau lager gaan. Dit heeft allemaal niets te maken met promotie of degradatie, maar is bedoeld om de veiligheid te waarborgen.

Geef een reactie