Oh, er zijn zoveel vragen over judo. En de meest gestelde hebben we hieronder neergezet. Soms is het antwoord heel uitgebreid en dan verwijzen we naar een pagina. En soms is het gelukkig heel kort. Daar gaan we:
Mag er gefotografeerd worden tijdens de lessen?
Jazeker mag dat. Maar, er zijn een paar regels. Overleg eerst met Bob Lefevere. Er zijn een paar regels die altijd gelden:
- Flitsen mag NIET en NOOIT. Sommige leden hebben epilepsie, en we willen geen aanval opwekken. MEER HIER.
- Sommige judoka willen niet op de foto. Dat respecteren we zonder voorbehoud. “Ah joh, doe niet zo flauw” is niet acceptabel.
- Bob Lefevere maakt af en toe foto’s tijdens de lessen en altijd tijdens de wedstrijden. Die foto’s mogen gedeeld worden maar nooit op een commerciële website.
Waarom zijn de foto’s van sommige kinderen “geblurred”?
Sommige kinderen mogen of willen niet op de foto. De reden hiervoor laten we in het midden, het is een fundamenteel recht, verankerd in de Nederlandse wetgeving. Maar het is ondoenlijk voor de fotograaf om alle door elkaar rennende kinderen te bekijken tijdens het fotograferen. Daarom worden foto’s ook achteraf “geblurred”. Overigens is het tegenwoordig zo dat toestemming voor foto’s impliciet wordt gegeven bij de aanmelding. Maar ondanks dat heeft elke ouder of meerderjarige judoka te allen tijde het recht om een foto te laten blurren.
Moet ik afzeggen als ik/mijn kind niet aan de les mee kan doen?
Ja, en vooral als de judoka met het busvervoer komt. Bel niet Tycho of Christel, die staan op de mat en kunnen niet opnemen of je berichtje zien. Bel of WhatsApp Wil Kist-van der Eng (06 23 04 58 90), die geeft het berichtje door.
Mag ik meekijken tijdens de les?
Ja hoor, dat is geen probleem. We begrijpen dat het, vooral de eerste keer, erg spannend is voor kinderen als ze ineens alleen in de les staan. Maar vanaf de tweede keer vragen we de ouders om afstand te nemen. In de Ben van der Eng dojo hebben we een camerasysteem. Toch zijn ook hier wat regels:
- Ouders mengen zich niet in wat er op de tatami gebeurt. Dat is inclusief aanmoedigingen, troosten, water drinken (de kinderen kunnen hun flesje écht zelf vasthouden)
- Ouders komen nooit op eigen initiatief op de tatami, tenzij daarom gevraagd door de leraar of zijn/haar assistent.
Tatami?
Ja. Dat is het Japanse woord voor “mat”. Zoals alles in judo gelden ook hier regels:
- NIET en NOOIT schoenen op de tatami. Ook “even op de knieëen” is gewoon niet toegestaan. Schoenen laten zandkorrels achter op de mat, die hele nare schaafwonden kunnen veroorzaken en bovendien zijn schoenen buiten geweest, het is gewoon onhygiënisch. De mat wordt daarom meermalen per week gereinigd.
- NOOIT eten of drinken op de tatami.
- Bloed op de tatami moet zo snel mogelijk worden verwijderd.
Mag ik judo thuis beoefenen?
Nou.. we leren de wat meer geavanceerde technieken niet aan jonge kinderen en daar is een goede reden voor. En wat mensen in hun eigen huis doen mogen ze gelukkig nog steeds zelf weten. Maar toch horen we vaders en moeders vaak heel trots: “Haha, hij/zij greep me om mijn nek en dat zat echt hoor!” Ja, dat zit echt. De judotechnieken zijn bedacht om met minimale inspanning maximaal resultaat te bereiken. Als een shime-waza goed wordt aangezet treedt binnen enkele seconden bewusteloosheid in. Dus hier geldt: Don’t try this at home. Judo hoort thuis op een tatami. We nemen geen enkele verantwoording voor ouders of judoka die deze regel niet respecteren.
Wanneer krijg ik mijn (..) band?
Kort antwoord: Als je er klaar voor bent. Langer antwoord: Voor elke band gelden richtlijnen waaraan de judoka moet voldoen. We doen 1x per jaar examen (meestal in de laatste week voor de zomervakantie) en dan wordt bekeken of je aan de richtlijnen voldoet, en kun je een band verdienen. Of, als je nog niet helemaal aan de richtlijnen voldoet, een slip. Die naai je op de band.
En de zwarte band?
Tja.. die vereist studie. als je de bruine band behaalt, je 16 jaar of ouder bent en volwassen genoeg naar het oordeel van de hoofdtrainer dan word je uitgenodigd voor de katagroep op vrijdagavond. Daar trainen we kandidaten voor de zwarte band. Dat is overigens meteen het moment om lid te worden van de Judobond. Kom je trouw elke week trainen, arriveer je op tijd en train je hard, dan duurt het ongeveer drie jaar voordat we je opgeven voor het shōdan examen. Dat examen wordt afgenomen door drie meesters en elke judoka zegt dat dat het meest stressvolle examen is dat hij of zij ooit gedaan heeft. En toch slagen de meesten. Als je je zaakjes en je kennis goed voor elkaar hebt, dan kun je hem gewoon halen.
Waarom moet ik mijn nagels knippen?
Judo hecht veel waarde aan lichamelijke verzorging. Nagels knippen is een van de regels, maar er zijn er nog veel meer. Lange nagels kunnen hele nare snijwonden veroorzaken, die vrijwel altijd ontsteken en een litteken achterlaten.
Mag ik aan wedstrijden meedoen?
Ja zeker. Overleg eerst met Tycho. Ook hier hebben we weer regels voor. Of een wedstrijd voor A-judo, regulier of gecombineerd is kun je op de kalender zien.
Hoe knoop ik een band?
Of in judotermen: Een obi, Je kunt een gewone ouwewijvenknoop erin leggen, maar als je een zwarte band draagt word je geacht er een nette knoop in te leggen. Klik op deze link voor de handleiding.
Hoe bevestig ik een rugembleem?
Heb je er nog geen? Dan kun je hem via deze link bestellen. Heb je er inmiddels een, dan is dit de voorgeschreven wijze om te bevestigen. Oh en: je kunt dit niet zelf tenzij je een industriële lock-naaimachine hebt.
Is er een lijst van al die Japanse judowoorden?
Jazeker. Klik op deze link!
Met welke beperkingen heeft BeterJudo ervaring?
Hier is een lijst van alles dat we al eens op de tatami zijn tegengekomen.
Moet ik lid worden van de Judobond?
Tja, dat is een ingewikkeld verhaal. Voor onze reguliere leden zijn er soms wedstrijden waarbij je lid moet zijn van de Judobond. Dat geldt echter niet voor onze A-judoka. Over het nut van een lidmaatschap van JBN kan een hoop gezegd worden. Neem contact op met een van de bestuursleden om dit te bespreken.
Blessures?
Ja, die komen voor. En uiteraard proberen we die zoveel mogelijk te voorkomen en beperken de meeste blessures zich tot een kras omdat iemand zijn nagels niet geknipt heeft, wat blauwe plekken en af en toe een verdraaide knie. We zijn er trots op dat er zich eigenlijk nog nooit een ernstige blessure heeft voorgedaan maar, zoals men zegt, een ongeluk zit in een klein hoekje en we zijn dus altijd alert op gevaarlijke situaties.
Regulier? A-Judoka?
Ah ja.. we gebruiken die termen dagelijks, maar we kunnen ons voorstellen dat niet iedereen dat weet. Een reguliere judoka is iemand die door het leven gaat zonder beperking. Een A-judoka is een judoka met een of andere beperking: autisme, Down’s syndroom, enzovoort. Je hoort sommige mensen nog wel eens de term G-judo gebruiken. Die mensen leven onder een steen, want de term “G-Judo” is in 2017 door de EJU en dus ook door JBN afgeschaft.
Wat wordt bedoeld met “Inclusief”?
In de judowereld wordt met “inclusief” bedoeld dat iedereen mag meedoen aan wedstrijden en lessen. BeterJudo is van origine een club die les geeft aan judoka met een beperking. Maar gelukkig hebben we de laatste jaren een toestroom van reguliere judoka en daarom zijn sommige van onze lessen inclusief.
Inclusieve wedstrijden zijn lastiger. Je kunt nou eenmaal niet een judoka met een beperking op de mat zetten tegen een reguliere judoka, dan gebeuren er ongelukken. Daarom zijn “inclusieve” wedstrijden die waar poules zijn met reguliere, en poules met A-judoka meedoen.
Wat is “Divisioning”?
Divisioning is het systeem waarbij A-judoka worden beoordeeld op hun judovermogen middels een systeem dat FCS wordt genoemd, Functional Classification System, een systeem dat is bedacht door Tycho van der Werff en Ben van der Eng en waarmee is gegarandeerd dat judoka, ongeacht hun beperking, in een eerlijk en sportieve competitie deel kunnen nemen. Er zijn vijf gradaties, waarbij Level-1 de beste judoka’s zijn en Level-5 de zwakste, FCS is nadrukkelijk geen promotiesysteem, hoewel het kan dat judoka met een bepaalde leeftijd omhoog of omlaag kunnen klimmen in hun gradatie.